Dvorište

 

Poseban deo našeg doma predstavlja dvorište u kojem se naši stanari rado okupljaju. Naše dvorište je bezbedan i pristupačan prostor gde se stariji mogu da se opuste, druže ili bave umerenim fizičkim aktivnostima koje je odredio stručan fizioterapeut.

Prilikom dizajniranja spoljnog prostora imali smo na umu sigurnost naših stanara, stoga je dvorište ograđeno i nema bojazni da bi osobe sa različitim stepenom podrške npr demencijom mogle da se izgube. Ceo teren je ravan, presvučen veštačkom travom, kako bi naši stanari uživali u hodu po mekoj površini, nalik pravoj travi, i opuštajućem pogledom na zelenilo.

Bitno je naglasiti da je dvorište dizajnirano tako da bude lako dostupno svima – za naše stanare sa ograničenom pokretljivošću ulaz u dvorište je jednostavan, a prostori za sedenje su pristupačni za invalidska kolica.

Boravak napolju, na otvorenom, pruža brojne pogodnosti za starije osobe. To je odličan način da uživaju u svežem vazduhu i prirodnoj sunčevoj svetlosti, što donosi brojne prednosti po njihovu fizičku i mentalnu blagodat.

  • Provođenje vremena na otvorenom obezbeđuje izlaganje prirodnoj sunčevoj svetlosti, koja je najvažniji izvor vitamina D. To može pomoći u održavanju zdravlja kostiju, unapređenju imunog sistema i smanjenju rizika od kardiovaskularnih, autoimunih i brojnih drugih bolesti.
  • Boravak napolju, na otvorenom, i uživanje u svežem vazduhu i pogledu na zelenilo, pogoduje mentalnom zdravlju starijih osoba – poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i ublažava simptome depresije i anksioznosti.
  • Još jedan aspekt boravka na otvorenom koji se pozitivno odražava na mentalno zdravlje jesu društvene interakcije između stanara doma, koje sprečavaju usamljenost i izolaciju, a doprinose osećaju da su stariji potrebni drugima i da su vredni članovi zajednice, što rezultira povećanim samopouzdanjem i samopoštovanjem.
  • Vreme provedeno na otvorenom podstiče starije da upražnjavaju fizičku aktivnost, čak i ako je u pitanju blaga šetnja ili vežbe razgibavanja. Ovaj vid aktivnosti može pomoći u održavanju mobilnosti i ravnoteže, koji su važni faktori za smanjenje rizika od padova i održavanje dobrog zdravlja.
  • Svež vazduh i zelenilo dokazano pomažu poboljšanje kognitivnih funkcija, pamćenja i pažnje.

Udobne baštenske garniture u dvorištu doma Vitae Residence, raspoređene u senovitom prostoru, omogućavaju stanardima doma da i tokom sunčanih letnjih dana naprave predah od svakodnevne rutine i uživaju u mirnom okruženju svoje privatne zelene oaze. Dvorište doma je dizajnirano da podstakne naše stanare na raznovrsne aktivnosti u kojima mogu da uživaju i kvalitetno provedu vreme.

  • Dvorište je prostor u kojem se mogu družiti sa starim prijateljima, sklapati na nova prijateljstva i učestvovati u grupnim aktivnostima.
  • Sa udobnim prostorima za sedenje i mirnom atmosferom, dvorište je savršeno mesto za sedenje, čitanje, opuštanje i uživanje u svežem vazduhu.
  • Udobne garniture na otvorenom su idealno mesto za igranje društvenih igara, kao što su šah ili “ne ljuti se čoveče”.
  • U dvorištu mogu prošetati ili raditi blage gimnastičke vežbe, kako bi povećali pokretljivost i očuvali nezavisnost.
  • Kada je toplije vreme, stanari doma mogu uživati u obrocima napolju na svežem vazduhu i suncu.

Sve u svemu, naše dvorište je bezbedan i pristupačan prostor koji unapređuje kvalitet života naših stanara, omogućujući im da se uključe u različite aktivnosti koje će očuvati ili unaprediti njihovo zdravlje, društvene interakcije i opšte blagostanje.

Razumemo važnost boravka napolju, zbog čega ohrabrujemo naše stanare da uživaju u dvorištu u svim godišnjim dobima. Bilo da žele da uživaju u smeni boja koju donosi jesenja sezona, da posmatraju zimsko nebo i lepršanje pahulja kroz vazduh ili osete toplinu sunca tokom letnjih dana, dvorište doma Vitae Residence predstavlja divno i opuštajuće mesto u kojem naši stanari rado provode svoje vreme.